fredag 18 mars 2016

Kvinnlig ejakulation eller squirting?

Kroppens anatomi är inte alltid det lättaste att utforska. Speciellt inte på oss kvinnor. 
Några av er har hört talas om termen "squirting" och för er som inte har det så innebär squirting att kvinnan får en utlösning och "sprutar" under sexakten. Det forskare nu har kommit fram till att denna utlösning som sker inte är en vanlig utlösning som man tidigare trott utan den som squirtar kissar helt enkelt på sig ofrivilligt under sex.

Hur kommer det sig?
När kvinnan blir upphetsad så sväller könsorganet och området däromkring vilket också lägger ett tryck mot urinblåsan och vid tillräcklig upphetsning kan alltså trycket bli så stort att blåsan töms och därmed kommer ett sprut. Det kan ju låta osmakligt och avtändande men det är ett faktum. Jag tycker inte att det är något man ska störa sig på, utan du som har en partner som gör det eller squirtar själv ibland kan ta det lugnt. Man kanske inte vill utföra oralsex efter en squirting men låt det inte påverka den heta stunden. En dusch efteråt är dock att rekommendera.

Men det är med kvinnlig ejakulation då?
Varje gång som det kommer vätskor ur kvinnan under sex handlar det inte alltid om squirting utan det är faktiskt med sanning överensstämmande att även kvinnor kan få utlösning då även kvinnor har en prostata. Kvinnans prostatakörtel ligger i den övre delen av kvinnans urinrör och är mycket liten jämfört med männens prostatakörtel. Den här körteln precis som hos männen töms när kvinnan får en utlösning men från denna lilla körtel så blir mängden vätska så pass liten att det i flesta fall inte är märkbart mer än att kvinnan blir våtare i underlivet.


Bra att veta är att varken squirting eller ejakulation innebär att man får en orgasm men kan ofta hända i samband med en orgasm och kanske t.o.m förstärker känslan av den. Vanligt är också att man får en ejakulation i samband med squirting just pga trycket mot både urinblåsan och prostatan.



Här hittar du den kvinnliga prostatan
Här ser du en modell av kvinnans könsorgan med beskrivningar på dess olika yttre komponenter.
Här du ser även placeringen för Skenes körtlar som är ett annat namn för den kvinnliga prostatan och som du ser ligger den precis bredvid urinrörsmynningen som beskrivet ovan.

En annan sak som kan vara intressant att veta är att det är bartholins körtlar som du ser längst ner på bilden som producerar sekretet som gör oss kvinnor våta vid upphetsning.


your photo name

3 kommentarer:

  1. 1. Ejakulationen från kvinnor har inte samma beståndsdelar som urin. Det tömmer sig dock ur urinrötet och urin kan tömma sig med det.

    2. Kvinnor har INTE en prostata! Inte ALLS. Däremot finns det körtlar som folk ibland hänvisar till som den KVINNLIGA prostatan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, tack för din åsikt men där har du fel. Information om den kvinnliga prostatan är hämtad härifrån. http://jnci.oxfordjournals.org/content/90/9/713.1.extract
      Och här har du även svar på vad en "squirt" egentligen innehåller:
      http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jsm.12799/abstract

      Mina inlägg är baserade på fakta och är alltså inte påhitt! :)

      Radera